Stark István

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

1982-ben nyertem felvételt a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafika szakára. Raszler Károly és Nagy Gábor voltak a mestereim. 1984-ben a festőszakra kértem átjelentkezésem ahol 1986-ban szereztem diplomát és egy év mesteriskola után fejeztem be a főiskolát. A főiskolai évek alatt főleg figurális sorozatokat festettem, a klasszikus művészet festőinek értékeit tanulmányoztam. Tanulmányaimban fokozatosan haladtam elsősorban színelméleti, színpszichológiai irányokat keresve.  Ezek a tapasztalatok vezettek később – már a főiskola után -, először a minimál art majd az az általam sajátosan értelmezett op-art irányába, melynek központi eleme a fény viselkedése a (mikron méretű) gömbfelületről való tükröződés.

A természetben is megfigyelhető hullámzások áttranszponálásával az állandó mozgás formai, filozofikus képét keresem. Munkáim irányultságát először az alapozásba használt üveggyögyökből visszaverődő fény és a transzparens festékfelületek rezgése szabta meg, majd később az ezekre a tapasztalatokra épülő színdinamikai képletek megjelenítése, ahol egyszerre van jelen a szubsztraktív és az additív színkeverés a vásznon.  

1997-től a számítógépet is használom munkáimban. Alapító tagja vagyok a Magyar Elektrográfiai Társaságnak. Ezen a téren is rendszeresen részt veszek hazai és nemzetközi kiállításokon.

A festészeti munkáim mellett, a főiskolán végzett első szakom a grafika is fontos szerepet kap munkásságomban. Az adott kérdésekre, amelyekkel a festészetben foglalkozom, párhuzamosan grafikai eszközökkel is hozok létre alkotásokat. Így szénrajzok, xerográfiák, rézkarcok, monotípiák, elektrográfiák születnek, kutatva a grafika lehetőségein belül is a lehetséges megoldásokat. 2018-ban egy szívműtéten estem át, ennek az élménynek hatásásra nagyon sok rajzot, festményt, filmet, elektrográfiát csinálok. Ezek a munkák más felfogásban készülnek, mint amit eddig csináltam, de ez nem jelenti az eddigi kutatási irányok feladását inkább az a helyes megfogalmazás, hogy párhuzamosan most figurális alkotásokat is csinálok.

1997 óta művészeti vezető 2013-tól az alapítvány elnöke Széchényi Művésztelep Alapítványnak. Az alapítvány művésztelepére szervezett programok között a legjelentősebbek voltak: az Elektrográfiai Művésztelep (1998-tól), a Képzőművészeti Egyetem végzett hallgatói (1999-től) és a Magyar Grafikusművészek Szövetségének a tagjai számára (1997-től) szervezett művésztelepek, a Kortárs Képzőművészeti Művésztelepek (MAMÜ Társaság, 1998-tól), a 15 éves Papírművészeti Művésztelep, és meghívott művészek számára a Caravaggio Művésztelep (2001-től). Képzőművészeti Szabadiskolák 2017-től.

1998-ban természet-művésztelepet alapítottam Tolcsván, amely azóta is, minden évben megrendezésre kerül. Az elkészült művekről video- és fotódokumentáció készül, melyet legtöbbnyire a MAMÜ Társaság kiállítótermében mutatunk be. 2019-ben a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében a MűvészetMalom kiállítótermeiben mutattuk be a művésztelep elmúlt 20 évét.